Reset Password

click to enable zoom
Loading Maps
We didn't find any results
open map
Advanced Search
Your search results
January 8, 2021

Brijuni – Otočje na kojem se pisala povijest

Pet tisuća godina dug suživot ljudi, flore i faune oblikovali su Brijune u područje iznimne vrijednosti, koju su prepoznali brojni slavni i manje slavni posjetitelji iz cijelog svijeta.

Brijunski arhipelag, sastavljen od 14 otoka i otočića, smjestio se uz zapadni bok najvećeg hrvatskog poluotoka Istre. Od prapovijesti do današnjih dana, zahvaljujući blagoj klimi i povoljnom geografskom položaju, kontinuirano se odvijao život, čijim tragovima danas svjedočimo na stotinjak lokaliteta, arheoloških nalazišta te kulturno-povijesnih vrijednosti. Pet tisuća godina dug suživot ljudi, flore i faune oblikovali su Brijune u područje iznimne vrijednosti, koju su prepoznali brojni slavni i manje slavni posjetitelji iz cijelog svijeta.

Povijest Brijuna seže u razdoblje neolita, kada je u uvali Soline izgrađeno prvo naselje. Preko zapadnoilirskog plemena Histra, Rimljana, Bizanta, Franaka, Venecije, Austro-Ugarske, Italije, Jugoslavije do Hrvatske, Brijuni su se oblikovali u jedan od najvažnijih kulturno-povijesnih lokaliteta u Hrvatskoj. Iako svoju današnju slavu u najvećoj mjeri duguju najnovijoj epizodi iz svoje bogate povijesti, važno je imati na umu da su Brijuni mnogo više od predsjedničke ljetne rezidencije.
Najveći broj povijesno zanimljivih lokaliteta smješten je na otoku Veli Brijun, koji je i jedini otok danas otvoren za javnost tijekom cijele godine. Na Veli Brijun stiže se brodskom linijom iz mjesta Fažana, nedaleko od Pule. Otok možete razgledati turističkim vlakićem, električnim vozilima ili biciklama, koje možete unajmiti pri dolasku na otok. Kulturno-povijesne znamenitosti, koje nikako ne bi trebali propustiti su svakako bizantski kastrum, vila iz rimskog doba u zaljevu Verige, mletačka utvrda Tegetthoff te hoteli i vile građeni početkom 20. stoljeća.

Uz povijesno-kulturne lokalitete, flora i fauna su svakako dodatni razlog (ako ne i primarni) za posjetu Brijunima. Izmjene pejzaža i bogatstvo faune, zapanjujući su. S jedne strane tu su duboke šume, s druge strane pejzažni parkovi s otvorenim travnjacima koji stvaraju izuzetan krajolik, jedinstven na hrvatskoj obali, a sve je okruženo tirkiznom bojom mora koja se s otokom spaja na obali prepunoj karakterističnog mediteranskog raslinja. Tijekom vožnje Brijunima proći ćete kraj 1600 godina stare masline, s promjerom krošnje od 22 metra te kroz slavni drvored, a velika je mogućnost da ćete se susresti s nekom od brojnih životinjskih vrsta, što autohtonih, što uvezenih, koje obitavaju na otoku. Najbrojniji su svakako jeleni, prirodne kosilice, zahvaljujući kojima je golf teren na Velom Brijunu jedinstven u svijetu. U potpunosti ekološki održavano, bez pesticida, zalijevanja i košenja, u okruženju netaknute prirode, ovaj biser iz 1922. godine omiljeno je odredište golfera iz regije. Odmah uz golf teren smjestio se slavni Safari park, u kojem obitavaju životinje uvezene na otok prvenstveno u svojstvu poklona jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, čija su Brijuni bila ljetna rezidencija, u kojoj je ugošćavao brojne svjetske državnike, zvijezde iz svijeta ‘show businessa’, glumce i glumice te ostale istaknute ličnosti.

Društveni segment Brijuna danas se uglavnom odvija na otoku Mali Brijun, koji je posjetiteljima dostupan isključivo tijekom kulturno-zabavnih programa, koji se na njemu odvijaju tijekom ljetnih mjeseci. Pretežito se radi o kazališnim predstavama teatra Ulysses, kojeg je osnovao hrvatski glumac Rade Šerbedžija. U posljednjih nekoliko godina upravo su izvedbe ovog kazališta privukle brojne poznate svjetske ličnosti, čime im se donekle vratio dašak glamura i prestiža, kojime je otočje odisalo u vrijeme Titova boravka na Brijunima.

Sve ovo samo je dio onoga što na Brijunima možete vidjeti, osjetiti i doživjeti. Tu su i muzeji, kamenolomi, papagaj Koki i slonica Lanka, vožnja u Titovom Cadillacu, preko 200 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, skrovite uvale, prekrasne plaže, park dinosaura, morske kornjače i još mnogo toga… Zahvaljujući skladnom suživotu, biološkoj raznolikosti te ekološkoj samo-održivosti, Brijuni su proglašeni Nacionalnim parkom te su zasigurno jedna od najatraktivnijih hrvatskih destinacija – jedna od onih koja svoje posjetitelje sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Category: News
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.